Mimarlık Bölümü’nün Düziçi Köy Enstitüsündeki Yapıları Belgeleme Çalışmaları ve Organize Edilen Konferans/Çalıştay

5-8 Nisan 2018

Mimarlık Bölümü programındaki MİM 320 Rölöve-Restorasyon dersi kapsamında 2017-2018 ve 2018-2019 Bahar Yarıyıllarında, Düziçi Köy Enstitüsü yerleşkesindeki yapıların rölöveleri alınmıştır.

5-8 Nisan 2018 tarihlerinde bu çalışmaya ek olarak Prof. Dr. Duygu SABAN’ın yürütücüsü olduğu ve Çukurova Üniversitesi Bilimsel Araştırma Projeleri Birimi tarafından desteklenen FBA-2018-8802 numaralı proje kapsamında, Düziçi Köy Enstitüsü yerleşkesi içerisindeki sinema salonunda bir konferans/workshop gerçekleştirilmiştir. Düziçi İlçe Milli Eğitim Müdürü Sn. Ali Durmaz, Atatürkçü Düşünce Derneği Başkanı Sn. Süheyl Batum, ICOMOS Türkiye Milli Komitesi Üyesi Sn. Erol Doğan, Yeni Kuşak Köy Enstitülüler Derneği Düziçi Şubesi Başkanı Sn. Selahattin Beyaz, Köy Enstitüsü ve Öğretmen Okulu mezunları, lise öğrencileri ve Düziçi halkının katılımıyla gerçekleştirilen etkinlikte, 5 Nisan 2018 tarihinde Prof. Dr. Duygu Saban “Köy Enstitüsü Yerleşkelerinin Yeniden Değerlendirilerek Gelecek Kuşaklara Aktarılması”, Süleyman Demirel Üniversitesinden Doç. Dr. Sıdıka Çetin “Antalya-Aksu ve Isparta-Gönen Köy Enstitüleri”, Dicle Üniversitesinden Dr. Öğr. Üyesi Emine Dağtekin “Malatya-Akçadağ Köy Enstitüsü Yerleşkesi”, Anadolu Üniversitesinden Doç. Dr. Figen Kıvılcım Çorakbaş “Hasanoğlan Yüksek Köy Enstitüsü Yerleşkesi”, Çukurova Üniversitesinden Öğr. Gör. M. Fatih Sansar “Düziçi Köy Enstitüsü’nün Tarihçesi”, Çukurova Üniversitesinden Prof. Dr. Muzaffer Sümbül “Düziçi Köy Enstitüsü’nün Önemi ve Tanıtımı”, Adana Bilim ve Teknoloji Üniversitesinden Doç. Dr. Hülya Yüceer, Çukurova Üniversitesinden Arş. Gör. Rukiye Tüter, Arş. Gör. Reyhan Merve Delibaş ve Prof. Dr. Duygu Saban ile birlikte “Düziçi Köy Enstitüsü Yerleşkesi” başlıklı sunumlar gerçekleştirmiştir. 8 Nisan 2018 tarihinde gerçekleştirilen panelde ise katılımcılar ile Düziçi Köy Enstitüsü’nün geleceğinin nasıl şekillendirilebileceği tartışılmış, çalıştay kapsamında öğrenciler ile birlikte yapılan çalışmalar sunularak fikir alışverişinde bulunulmuştur.

Proje kapsamında ayrıca Üniversitemiz İletişim Fakültesi son sınıf öğrencisi Umut Çınkır’ın bitirme ödevini hazırlamasına katkıda bulunulmuş, öğrencinin “Miras” adıyla hazırladığı belgesel 20-27 Ekim 2018 tarihleri arasında gerçekleştirilen XII. İstanbul Uluslararası Mi

marlık ve Kent Filmleri Festivalinde ilk 10’a girmiş, Düziçi Köy Enstitüsü hakkında böylece uluslararası ortamda da bilgilendirme çalışması yapılmıştır.