PEYZAJ MİMARLIĞI BÖLÜMÜ HAKKINDA GENEL BİLGİLER

Peyzaj Mimarlığı Programı Peyzaj Mimarlığı disiplinini tüm ölçeklerde yönlendiren, ulusal ve uluslararası düzeyde rekabet edebilen, yenilikçi kadrosu ile eğitim ve öğretim, araştırma ve uygulama alanlarında öncü bir bölüm olmayı amaçlamaktadır. Bu kapsamda bölümün öz görevi, geleceği yönlendirmek üzere çevreyi, doğayı, yaşam ve mekanı kavrayabilen, bilgi birikimini yaratıcı ve aydın kimliği ile bütünleştiren, yeniliklerle kendisini geliştirebilen Peyzaj Mimarları yetiştirmek ve araştırma-uygulama alanlarında üretilen bilgiyi kamu yararına toplumsal yaşama aktarmaktır.

Peyzaj Mimarlığı eğitimi geleceğe yönelik peyzaj gelişim stratejilerinin oluşturulması, peyzaj koruma ve kullanım değeri analizi ile sektörel planların yatırım istemleri için peyzaj koruma ve kullanım değerleri açısından yer seçimi konusundaki metodolojik ve uygulamaya yönelik çalışmaları; ekolojik temelde peyzaj analizlerine dayalı olarak peyzajların koruma statülerinin belirlenmesi, koruma alanlarının uzun devreli peyzaj gelişim planları ve yönetim planlarının hazırlanması, kırsal ve kentsel biyotopların belirlenmesi ve haritalanması, çevre düzeni planı hazırlama sürecinde peyzaj koruma önceliklerinin belirlenmesi konusundaki metodolojik ve uygulamaya yönelik bilgi, beceri ve yetkinlikleri;  varolan ya da planlanan peyzajın sürdürülebilirliği için, doğal ve kültürel süreçlerin oluşturduğu değişikliklere uyum sağlamanın izleme, plan, program ve politikalarını üretme konularında metodolojik ve uygulamaya yönelik bilgi, beceri ve yetkinlikleri; yeni kurulan ya da varolan kentsel yerleşim alanlarında yaşayan insanlar için, doğa, ekoloji, teknik ve sanat altyapısı temelinde, kullanıcıların deneyim ve kullanım alışkanlıkları çerçevesinde ya da dışında, sağlıklı yaşayabilmelerini ve bunun sürdürülebilirliğini gözeterek yeni kullanım biçimleri ve yaşam mekanları yaratma bağlamında metodolojik ve uygulamaya yönelik sistematik tasarım çalışmaları konusunda bilgi, beceri ve yetkinlikleri; konut ölçeğinden başlayarak konut öbeği, mahalle, semt, kent, kent çevresi ve özel kullanım alanlarına dek tüm yeşil alanlarda ekolojik ögelerle denge kurmayı ve işlevselliği temel alan tasarım ölçün ve ölçütlerinin geliştirilmesi, çok yönlü bitkisel tasarım (bitki kompozisyonu) ilkelerinin zaman ve mekana bağlı olarak ortaya konulması konusundaki metodolojik ve uygulamaya yönelik bilgi, beceri ve yetkinlikleri; kentsel ve kırsal ortamlarda, bireylerin istem ve eğilimleri çerçevesinde ya da dışında, serbest zaman etkinliklerine yanıt verebilecek geleneksel ve yeni rekreasyon alan ve mekanlarının tasarımı, bunlara ilişkin ölçüt ve ölçünlerin geliştirilmesi konusundaki metodolojik ve uygulamaya yönelik bilgi, beceri ve yetkinlikleri kazandırmayı amaçlamaktadır.

MİSYON – VİZYON – TEMEL STRATEJİLER

Eğitim ve araştırmada öncü olmak, ulusal ve evrensel gelişmelere koşut gündem yaratmak, toplum ve sektörle daha güçlü ilişkiler kurmaktır.

Ulusal ve evrensel düzeyde gereksinimlere uygun;

  • Nitelikli peyzaj mimarları yetiştirmek,
  • Araştırmalar yapmak ve yaygınlaştırmak,
  • Bilimsel ve mesleki değere sahip proje sayılarını artırmak ve sonuçlarını ulusal ve uluslararası kapsamda yaygınlaştırmaktır.

Bölümün öz görüşü; Peyzaj Planlama ve Peyzaj Tasarımı disiplinlerini tüm ölçeklerde yönlendiren, köklü geçmişini çağdaş atılımlarla bütünleştiren, ulusal ve uluslararası düzeyde rekabet edebilen, yenilikçi kadrosu ile eğitim ve öğretim, araştırma ve uygulama alanlarında öncü bir bölüm olmaktır.

Bölümün öz görevi; geleceği yönlendirmek üzere çevreyi, doğayı, yaşam ve mekânı kavrayabilen, bilgi birikimini yaratıcı ve aydın kimliği ile bütünleştiren, yeniliklerle kendisini geliştirebilen Peyzaj Plancıları ve Peyzaj Tasarımcıları ile bilim insanı yetiştirmek ve araştırma-uygulama alanlarında üretilen bilgiyi kamu yararına toplumsal yaşama aktarmaktır.

Bölümün eğitim, öğretim, araştırma ve uygulama etkinliklerinde benimsediği temel değerler üç kümede toplanmıştır:

Kamu Yararı ve Toplumsal Adalet Bilinci

  • Eğitim, öğretim, araştırma, uygulama ve toplumsal konularda kamu yararı ve toplumsal adalet ilkesini sürekli önde tutmak,
  • Peyzaj Planlama ve Peyzaj Tasarımı etkinlikleri sırasında toplumsal katılımı sağlayarak, değişik grupların farklı beklentileri karşısında uzlaştırıcı ve dengeli davranmak.

Çevre Bilinci

  • Doğal, tarihi ve kültürel çevre değerlerini koruyarak kullanma bilincini geliştirmek,
  • Sürdürülebilir kalkınma kapsamında Peyzaj Planlama ve Peyzaj Tasarımı / Çevre ve Doğa / Kalkınma etkileşimini dengelemek.

Meslek Ahlakı ve Sorumluluk Duygusu

  • Planlama ve tasarım etkinliklerinin farklı disiplinlerin bir araya gelmesini gerektiren bir takım çalışması olduğunu unutmadan meslek ahlakı ve sorumluluk duygusunu en üst düzeyde tutmak.

Bölümün öğretim programı, peyzaj planlama ve peyzaj tasarımı alanında gereksinim duyulan elemanların yetiştirilmesini amaçlamaktadır. Programa, doğal ve kültürel kaynakların planlanması, tasarımı ve yönetimine temel oluşturan fiziksel ve biyolojik yaklaşım biçim kazandırmıştır. Bu bağlamda Bölüm gerek devlet ve gerekse özel sektörün gereksinim duyduğu, akademik ve teknik bilgilerle donatılmış elemanlar yetiştirmektedir. Diğer amaçları ise, belirlenen hedefler doğrultusunda araştırmalar yapmak, ilgili kuruluşlara kurs, seminer ve konferanslar düzenlemektir.

Program amaçlarının başarı ölçütleri

  • Mezun olacak peyzaj mimarlarının iş imkanı bulması, işe yerleşenlerin sayısı ve işverenin memnuniyeti,
  • Bölümde yürütülen araştırma projelerinin sayısı ve bu projelerden üretilen uluslararası yayın sayısı,
  • Bölgedeki kamu kuruluşları ve özel sektöre peyzaj mimarlığı proje ve araştırma alanlarında hizmet verilmesi, hizmet sayısı ve mali değeri,
  • Her akademik öğretim yılı sonunda gerçekleştirilecek değerlendirmeler sonucu, Program’ın “kuvvetli” ve “zayıf” yönleri belirlenerek “kuvvetli yönlerin” sürdürülmesi ve “zayıf yönlerin” iyileştirilmesi yönünde değişiklikler yapılması.

Lisans Programdan mezun olacakların istihdam olanakları

Peyzaj Mimarlığı Programı mezunları Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, Orman ve Su İşleri Bakanlığı, Belediyelerin İmar, Fen İşleri, Park ve Bahçeler Birimleri, İller Bankası, Karayolları ve DSİ Genel Müdürlükleri, meslekle ilgili Araştırma Enstitüleri gibi kamu kuruluşlarının Peyzaj Planlama ve Tasarımı, Doğa Koruma, Çevre Yönetimi, Çevresel Etki Değerlendirmesi, Stratejik Çevresel Değerlendirme konularındaki etkinliklerinde yoğun ve etkili görev alabilirler. Peyzaj Mimarları, özel sektör bağlamında gerek çalışan olarak ve gerekse kendi adına; Planlama ve Tasarım Büroları, Peyzaj Uygulama Müteahhitlik Firmaları yanında Yapı Denetim Kuruluşları, Turizm Tesisleri, Ulusal ve Uluslararası Çevre Örgütlerinde çalışma olanağına sahiptir.

Lisans Programından mezun olabilmek için gerekli koşullar

Mimarlık Fakültesi bünyesinde bulunan Peyzaj Mimarlığı Bölümünden mezun olabilmek için bir öğrenci lisans programındaki bütün ders, uygulama ve çalışmalardan toplam 240 AKTS tamamlayarak başarılı olmalı ve en az 2.00 GNO’ya (Genel Not Ortalaması) sahip olmalıdır.

Staj yapılabilecek alanlar

  • Peyzaj Mimarlığı büroları
  • Peyzaj Mimarlığı Müteahhitlik Firmaları ve Şantiyeleri
  • Uzaktan Algılama Coğrafi Bilgi Sistemleri büroları
  • İnşaat Kuruluş ve Firmaları ve Şantiyeleri
  • Dış Mekan Mobilya Firma ve Atölyeleri
  • Turizm Firma ve Şantiyeleri
  • Rekreasyon Firma ve Şantiyeleri
  • Kamu kuruluşları (belediyelerin ilgili bölümleri, bakanlıkların veya bağlı genel müdürlüklerin ilgili birimleri ve ilgili diğer kamu kuruluşlarının büro hizmetleri birimleri)
  • Çeşitli kuruluşların düzenledikleri diğer mesleki etkinlikler; atölyeler, yaz okulları, DPT, TÜBİTAK ve Döner Sermaye projeleri
  • Değişim programları kapsamında yurt dışındaki ilgili kurum ve kuruluşlar